att bli glad vid midnatt

dagens, nej, veckans! bästa:

anna, kan du inte komma till london i mars och se tegan and sara med mig?

några dagar senare

i söndags kom jag hem från stockholm, i måndags morse kom jag tillbaka till piteå. veckan har passerat i en rasande fart och imorgon åker jag till luleå igen. jag hade en tanke om att summera stockholm men nu vet jag inte om det är möjligt att få ihop allt vi gjorde, att vi såg, allt kul vi hade på en rimlig mängd rader.

vi kom för nästan två veckor sen ner till staden som jag ämnar bli min egen inom en rätt snar framtid, kuskade från arlanda till centralen, via hertz för att hämta låtsasglömda nyklar, och låste in våra redan tunga och fullpackade väskor. sen bar det av till mitt älskade söder och götgatan med alla dess affärer som jag älskade redan vid första besöket. billig falafel-lunch och nästan bortglömda väskor och vi var påväg till mörby där världens snällaste anders agerade hotel-maneger och bjöd sin lägenhet till vårt förfogande. middag och utgång på ett ställe jag blivit varnad för slutade med fyllemat på hemmaarenan. där fick jag och kumpan sara höra att vi hade grymma frisyrer och komplimanggivaren smög in några vilsna rader om att jag liknade en viss snygg tatuerare (hahaHA!), tack och bock sa vi och tuggade vidare på våra pommes. hemma i mörby-lyan slumrade vi som klubbade och vaknade upp för en ny vända på stan. en snabb sådan denna gång innan det var dags att ladda om. födelsedagsmiddag med vänner till sara stod på agendan. ryska kgb klingade inte helt oskeptiskt i mina öron men jag blev glatt överraskad. galet god mat, ryskalektion på toaletterna och bumpa-bumpa musik på dansgolvet och några öl i våra magar var helt perfekt aktivitet för lördagskvällen. på söndag lämnade jag sara i mörby för att möta upp med kristin för lite fika och umgänge innan det var dags för en tripp till globen för att titta på när sura gubbrockare rev av ett gäng låtar som får det att skälva i knäskålarna på mig. och visst skälvde det, tillsammans med gåshud både på låren och kinderna. självklart gjorde jag det välkända anna-misstaget att fokusera på de låtar jag inte fick höra men kände mig rätt nöjd ändå och när de rev av 747 och mannen i den vita hatten efter varandra kom den klassiska tomheten och tårarna som brände bakom ögonlocken. i efterhand känns det inte som att jag var där, som att de stod på scenen och att de spelade alla de där låtarna som följt mig genom åren. men de gjorde de. och jag var där. det var fint. 
på måndag köpte jag en tokcool, alldeles för dyr väska och vi letade upp cafe string som sabina tjatat om fler gånger än jag kan komma ihåg. vi upptäckte dock att tjatet var väl befogat och han sitta rätt länge med vår kaffekanna för två innan det var dags att möta upp helen för middag. att träffa helen var, som alltid, väldigt trevligt och vi skvallrade, som alltid, om alla vi brukar skvallra. vi skiljdes från helen på tunnelbanan och tog oss till casa del la andres via ica och bakade sedan kladdkaka till oss och vår värd (som även fick två par manliga strumpor och ett åttapack lambi). vi tackade för oss och sov en sista natt. en natt med alldeles för lite sömn med tanke på att jag skulle upp halv sju för att ta mig till emma i norrköping med ett av morgonens första tåg. två dagar i emmas nya stad väntade och det var så otroligt jävla fint att återse emma. vi hade bannemej inte setts sen i sommar! emma hade världens finaste lilla lägenhet och vi åt både sushi, ben&jerry och snackade skit, som sig bör när det är vi två. jag såg lugnt hur vi hade kunnat kampera ihop på hennes tjugofem kvadrat i tio veckor om jag inte hade fått ett nej från nt-gubben. när klockan hade blivit halv sju på onsdagskvällen var det dags att tåga tillbaka till storstaden. en dryg timme på illamående x2000 och en "stöta ihop med ludde" senare var radarduon återförenad och påväg till fisksätra för taconight. anders har fixat sig egen lya och glassigt jobb i storstaden, ritty najs! fick även återse pitefolk och dricka vin tills vi blev runda under fötterna innan vi åkte långa pendel-vägen till vår nya bostad på kungsholmen.
torsdag blev sightseeing deluxe då vi fick för oss att åka ut till kungens kurva och köpa en billig tysk plattång åt mig. vi hann med både skärholmen, fruängen, pizza hut och ganska många affärer till innan vi åkte heeela röda linjen för att hämta min väska i mörby. ännu mer kollektivtrafik bjöd kvällen på. vallentuna och god mat och massa vin (igen!), återigen en trevlig kväll med saras vänner. på väg hem fick vi ännu en bild av sthlms kollektivtrafik, en timme på buss, vallentuna-fridhemsplan, det är grejer det.
fredag var likamed min sista shoppa-i-stockholm-dag. nu hade även lillasyster ida slutit upp och vi flinade åt hur lika vi tre ändå var där vi vandrade gata upp och gata ner. ett nytt besök på string och en till sväng på götgatan hann det bli innan det var dags för mig att bege mig till mariatorget..

men vad som hände där berättar jag en annan dag. nu är klockan mycket och imorgon tänkte jag stiga upp tidigt, katjing!

två slag i magen på mindre än tre timmar

jag har varit på vift sen i torsdags och idag är det första dagen på semestern som jag faktiskt längtar hem lite. jag längtar hem till en familj att ha omkring mig och lite andra tankar än de som jag fokuserar på just nu. igår fick jag ett mail med ett nej från norrköpings tidningar. även fast jag varit mer än förberedd på ett nej blev jag ledsen. och kände hur det där med praktik försvann ytterligare ett steg längre bort från mig. när jag med hjälp av sushi och ben&jerry med emma hämtat mig lite från praktik-nej:et ringer daniel från jobbet för att uppdatera mig om kvällen personalmöte. jaha, de ska lägga ner min arbetsplats. de ska klappa igen det ställe där jag slitit, våndads, gråtit, trivts, utvecklats och skrattat på i sex år. mina nyförvärvade planer på att jobba häcken av mig lp 3 och därmed kunna hälsa på broderskapet i usa gick, liksom praktikplanerna, snabbt i kras. 
hade det inte varit för att jag nu sitter i emmas tokfina lilla lägenhet och hittils har haft en riktigt bra semester så skulle jag hulka och gråta tills tårarna tar slut. det är inte rättvist att vissa människor har världens bästa förutsättningar när man själv råkar ut för bakslag. nu vet jag inte alls vad jag ska ta mig till och det kändes nästan lite bra att folkbladet-gubben inte svarade. då får jag lite mer betänketid till vad jag verkligen vill..

jag har hittat på massa annat under min semester, men det är för bra saker för att avhandlas nu. säkert skulle till och med lasse, kent och den trevliga middagen på kgb söndersmulas till något dystert, och det vore ju trist.

sore throath, igen

jag vaknar när jag helst vill sova mycket mer och min hals är tillbaka till sitt gamla jag. alltså inte sitt gamla jag som i innan den började göra ont, utan som i innan den började bli bättre. idag är det tillbaka till riv, stick och svid igen. jag gjorde mig en kopp pepparmynta-te med mycket honung som jag drack så varmt att det nästan brände i halsen i nåt ett ilsket försök att bränna bort smärtan. nu gör tungan ont också.
usch. det är inte bekvämt att vara grinig. det är ytterst onödigt att lufsa runt och sura för sig själv, det är mycket mer bekvämt att ha nån att gnälla för.
strax ska jag ringa de där fasansfulla samtalen till norrköpings tidningar och linköpings tidning och få veta mitt öde för de tio praktikveckorna. förhoppningsvis blir jag glad nar jag gjort det första samtalet. eller det andra. sen ska  jag vänta lite på att christer på norrköpings folkblad ska höra av sig, för det har han lovat. håll tummarna för mig idag, okej?

tre dagar till semester

jag försöker slappna av. släpper ner axlarna och sträcker på ryggen. försöker att inte spänna käkarna. jag gör det ofta nuförtiden, kniper ihop käkarna utan att tänka på det. jag kommer på mig själv med tätt sammanpressade tänder allt oftare. jag vet inte varför. när jag blundar släpper den molnande huvudvärken för en stund. men det är knappt. halsen gör fortfarande ont. men inte lika mycket som igår. trots att jag fortfarande nästan vill grina när jag måste svälja tror jag att det går åt rätt håll.
idag har jag spenderat alldeles för många timmar i skolan till att göra något som kändes lika oviktigt som det var oinspirerande. kanske ville läraren straffa oss, kanske var det mest en uppmaning. kanske gav det jättemycket, kanske hade hon inte ens läst uppgiften. hursom, nu är jag klar och jag hoppas jag slipper bakläxa.
annars har dagen mest bestått i sthlms-längtan och nyfallen vinter. 
i köket har diskvattnet som jag tappade upp för flera timmar kallnat, det blev inget hemmanyttigt gjort idag heller. imorgon tar jag nya tag. nu ska jag nog bädda ner mig i sängen och försöka sova bort huvudvärken. 

(not so) stupid sunday

jag vaknade efter orolig sömn och kände att jävulshalsen var värre än nånsin. svidande, stickande, rivande ont. katastrof när jag sväljer och varken te, saltvatten eller halstablietter rår bot på smärtan. förberedde mig på sur-söndag och tog i med mitt gnälligaste artelleri. såg till att framkalla en rejäl dos praktikpanik för att bygga på knölen av krämpor och obehagliga känslor. lufsade runt och surade över tv-boxen som inte ville funka och fnös åt kylens obefintliga frukostinnehåll. kröp ner i sängen igen för att sova bort några surtimmar men lyckades inte mer än sluta ögonen innan jag var rastlös. kom på att det fortfarande går att titta på tv över analoga nätet och försökte koncentrera mig en stund på idol, men gav snabbt upp när jag än en gång upptäckte att jag inte finner något nöje i det där programmet längre. fasade och garvade lite åt den patetiska bloggen och hånade den lite tillsammans med sabina innan jag återigen försökte hitta inspirerande frukost i kylen. no luck. pratade med mamma och började nästan grina över praktiken (och kände därmed ännu mera panik), mamma lugnade som bara en mamma kan och lovade att jag inte behövde oroa mig för det ekonomiska iaf. pratade även lite sthlm med mami och insåg att jag om mindre än en vecka kommer ha TIO DAGARS SEMESTER. jag blev lite gladare och tänkte att nu måste jag ta tag i dagen. hittade ledsna knäckemackor som fick sällskapa med avokado och fylla den kurrande magen. drack kaffe med mycket mjölk och gosade med sally som är världens finaste kisse när hon är på det humöret. insåg att jag behövde diska men rensade istället hyllan i badrummet och kände mig oerhört pepp på att göra fint. sorterade och vek kaoset på hatthyllan, packade in den rena tvätten som legat i ikea-kassen allt för länge och rev av sängkläderna för att få sova i nya frasiga lakan i natt. fick ett ryck och började sortera t-shirtkaoset i garderoben och började sen överväga att bära ner sommarskor och sommarjackor till källaren alternativt sthlms-packa. men så långt har jag inte hunnit än. snart ska jag laga god kyckling-mat och tänka att det kanske inte blev en så stupid sunday ändå. och på att styckeindelning är överskattat.

totalt oengagemang

höger- eller vänsterhänt: höger.
humör just nu: ungefär som vädret utanför. grått och trist. sur över halsontet.
favoritgodis: rosa bumlingar, sura rosa bananer, syrliga körsbär, choklad, ben&jerry-glass (cookie dough och fossil fuel), osv.
är det nåt du absolut inte äter: bruna bönor, potatisbullar, fiskbullar, tofu (jag är en konsistens-människa..)
kläder just nu: t-shirt, trosor och raggsockar.
musik just nu: john mayer. great indoors just nu..
vad sa du senast: hej då, vi ses på torsdag. till pappa som ringde för att tacka för farsdags-kortet.
favorit-hangout: kåren, mysiga cafeer, hos vänner! soffan hos mamma och pappa, min säng, kvarnträsket..
om du var tvungen att leva i en annan tidsepok, vilken skulle du välja då: såhär efter jack rabbit slim's är valet enkelt: FEMTIOTALET!
fisk eller badkruka: fisk.
saft eller alkohol: beror ju på vad det är för saft/alkohol.
hur många kuddar sover du med: fyra.
favoritväder: varm sommardag med strålande sol, alternativt solig februaridag med mycket snö och inte allt för kallt.
om du var fast på en öde ö, fem saker att ta med: sällskap, bikini (förutsatt att det är en varm ö!), musik, en bok och nåt gott att dricka.
spelar du nåt instrument: nej.
morgon- eller nattmänniska: natt? snarare kväll.
sparare eller slösare: duktig på att spara men tycker om att slösa.
vem är viktigast för dig: vem? VEM? som i en person? jag har massa viktiga runt mig..
bästa film: vildängel, fucking åmål, 10 things i hate about you, gia är klassiker. bubblare: little miss sunshine och järnets änglar.
tror på liv på andra planeter: jag hoppas iaf.
kommer du ihåg din första kärlek: jajomen.
älskar du henne/honom fortfarande: haha, nej.
har du några homosexuella vänner:  japp. ("jag har flera homosexuella vänner.." varning för internskämt)
tror du på mirakel: tja. vad är ett mirakel?
tror du på att det är möjligt att vara trogen för alltid: ja.
ser du dig själv som tolerant mot andra: mot mina vänner: ja. mot andra: nej.
har du en besatthet? hår! skor, dyra trosor, the, osv..

lovely list

10 OLIKA SAKER OM MIG
- jag är 23 men känner mig ofta både betydligt äldre och betydligt yngre
- när jag var liten älskade jag klänningar, helst i rosa och helst med sidenband i midjan
- jag var även helt övertygad om att jag skulle bli krukmakare när jag blev stor
- jag narcissist och löjligt pedant när det kommer till mitt hår
- jag älskar att få småsaker gratis. parfymprover, pennor, dåliga ögonskuggor i veckotidningar
- jag lider av viss telefonskräck
- jag har en osund vilja av att ha rätt och stör mig i hemlighet om folk säger emot mig
- jag är jävligt rädd för misslyckanden, ibland så pass att jag låter bli att försöka
- jag skulle gärna träffa nån och bli kär, men jag skulle inte erkänna om det kommer på tal
- jag stör mig på saker alldeles för lätt, men har svårt för att säga till utan klagar hellre för nån oberoende

9 SAKER JAG BÄR MED MIG ELLER BÄR PÅ MIG DE FLESTA DAGARNA
- mobil
- almenacka
- plånbok
- skrivblock
- penna/pennor
- tuggummi/halstabletter/läkerol
- läppglans
- handkräm (så jävla pensiovarning, men så jävla praktiskt)
- mitt in case of-kit med bla ipren och tamponger. man vet aaaldrig

8 SAKER SOM IRRITERAR MIG
- att det finns så många som är snyggare, rikare, bättre, smartare, tuffare än mig
- människor som inte står för sina åsikter
- människor som inte låter andra stå för sina åsikter
- att alla inte får samma rättigheter
- föräldrar som låter sina barn härja fritt
- människor som i allt för stor utstäckning pratar för att framhäva sig själva
- människor som går sakta precis framför en på stan
- människor som ställer sig längst fram på passen på gymmet och inte alls klarar övningarna

7 STÄLLEN JAG BESÖKT
- london.
- bangkok.
- los angeles.
- sydney.
- kuala lumpur.
- auckland.
- paris.
(ja, jag valde de coolaste städerna!)

6 SAKER JAG VILL GÖRA INNAN JAG DÖR
- bo i london
- besöka new york/rom/venedig/berlin/amsterdam/dublin/tokyo
- dyka vid perenthian islands i malaysia
- hoppa fallskärm
- långresa i asien
- bo i huvudstaden

5 SAKER JAG ÄR RÄDD FÖR
- döden
- ensamhet
- mörker
- spyor
- att fastna och inte uppfylla drömmar

4 SAKER JAG GÖR DE FLESTA DAGARNA
- går till skolan
- träffar de tre vännerna
- sitter vid datorn
- längtar till någonannanstans än där jag är just för stunden

3 SAKER JAG FÖRSÖKER ATT INTE GÖRA JUST NU
- bita i staven jag har i tungan
- hämta choklad från köksskåpet
- gäspa

2 PERSONER JAG SAKNAR JUST NU
- emma
- anna

1 SÄTT ATT VINNA MITT HJÄRTA
- var jävligt snygg, jävligt charmig, ta med mig på café och inte bli för romantisk och smörig, då är jag din!